60. obljetnica športsko ribolovnog društva Lastavica

U subotu, 9. travnja 2016. u Malinskoj je svoj 60. rođendan svečano proslavila Športsko-ribolovna udruga Lastavica iz Malinske.

Svečanost je otvorio predsjednik Društva Milan Radić. Nakon što je pozdravio nazočne, rekao je da je upravo na današnji dan, 9. travnja 1956. u hotelu Adria (odnosno Triglav kako se onda zvao) osnovano Ribarsko društvo Lastavica Malinska, današnja Športsko-ribolovna udruge Lastavica. Tog su dana osnivačkoj skupštini prisustvovala 24 člana. Za predsjednika je bio izabran Milan Radić stariji, za tajnika Petar Bogović Adov a za blagajnika Luka Butković. Već tada su se uključili u turistički život Malinske i vozili su goste na ribariju. Tada se lovilo dosta ribe i to kvalitetne, od 30 do 40 kilograma. Najviše su se lovili oslići (moli, kako ih ovdje zovu), škrpine, kanji i arbuni. Međutim dolaskom koća, ribarski se ulov sve više osiromašivao.

Od Radića smo doznali mnoge podatke i detalje u radu i uspjesima društva kroz sve ove godine, a iznio je precizne brojke o tome koliko su tada ribari imali ribolovnih sredstava, od barki s ili bez motora pa sve do parangala i osti. Poimence je nabrojao svih koji su bili na čelu Udruge tijekom proteklih 60 godina.

Na kraju je uručio zahvalnice Lovačkom društvu Zec iz Malinske, Područnoj školi Malinska, Jedriličarskom klubu Malinska, Streljačkom klubu Dub Malinska, Trgovini Krk iz Malinske, Savezu za športski ribolov na moru Primorsko-goranske županije, Hrvatskom savezu za športski ribolov na moru, Đurđi Hađur i Viboru Olivariju. Plakete su dobili Turistička zajednica Općine Malinska-Dubašnica, Općini Malinska-Dubašnica, Športsko-ribolovnoj udruzi Poteljan Brzac, Športsko-ribolovnoj udruzi Čavlena iz Poljica, Petru Bogoviću Adovu iz Pule i Milanu Radiću iz Malinske.

U pauzama stihove je govorio Dragan Cindrić, a nekoliko prigodnih skladbi otpjevao je Damir Radić prateći sam sebe na gitari.

Nakon svečane sjednice uslijedilo je druženje u restoranu Noštromo gdje je osoblje pripremilo izvrsne morske delicije i kolače, uz dobru kapljicu.

(MK)

Autor: Milohttp://otok-krk.org

Povezane teme